Unframing


Since the completion of the 1950's restoration campaign, the painting has hung along the south wall of the Reading Room in Falvey Memorial Library.

Preparing the Workspace



Professional art handlers from Atelier Art Services assisted project conservators during the de-installation process. The painting together with the wooden stretcher weighs around 500 lbs. and measures approximately 12 by 20 ft. so multiple individuals are required to safely move the artwork. A temporary caged fence was built to allow visitors to visible access to the project during off-work hours.

Temporary Batten System



It was important for conservators to be able to access both the front and back of the painting throughout the duration of the treatment. Four temporary wooden battens were constructed that safely supported the painting in an upright position against the East wall of the Reading Room. The construction was designed to specifically allow for temporary access to the painting's surface, enabling conservators to remove the front of each batten when it was deemed necessary. Pieces of soft Ethafoam were also used to protect the face of the painting from the battens.